Thursday, December 12, 2024


DOSYA NO İLE DAVA SORGULAMA NASIL YAPILIR


Mahkemelerde bulunan adınıza ya da şirketinize açılmış davalar hakkında bilgi almak için en garanti yöntem dosya no ile dava sorgulamadır. Diğer adıyla tc kimlik no ile dava sorgulama olan bu yöntemi e devlet üzerinden yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Dosya numaraları bilindiği üzere, hukuki işlemler başladığında yani her hangi bir dava açıldığında o davaya ya da o davanın dosyasına verilen numaralardır. Genelde, 2016/12 ya da 2016/1346 şeklinde numaralar ile tanımlanmaktadır. Şahıslar, isimlerine açılmış bir dava olup olmadığını, UYAP üzerinden ya da e-devlet sistemi üzerinden öğrenebilmektedir.

Bu hizmeti veren özel iştiraklerde bulunmaktadır. 11870 veya 11880 gibi kuruluşlarda, dosya numaraları ve TC. Kimlik numaraları ile sorgulama işlemini yapmaktadır. Eğer UYAP dosya numarası ile dava sorgulama sms bilgi sistemi kullanılacak ise, dosya numarasının bilinmesi zorunludur. 4060 numaralı hatta sms göndermek isteyenler, TC. Kimlik numarasını ve dosyasını bilmek zorundadır. Uygulama şu şekilde gerçekleşmektedir. Öncelik ile TC. Kimlik numarasına kayıtlı olan cep telefonu ile işlem yapılmalıdır.

Davadan bilgi alınabilmesi için sms gönderecek kişinin davada bir taraf olması gerekmektedir. Yani dosya içerisinde davalı ya da davacı konumunda bulunması gerekmektedir. Telefonların mesaj bölümüne girilmeli ve metin kısmına TC. Kimlik no, boşluk, dosya no, boşluk, mesaj kodu yazılmalıdır. Oluşturulan metin, sms ile dava sorgulama numarasına gönderilmelidir.

Örnek verilecek olunur ise, 1111111111 2016/498 DURUSMA metin bu şekilde yazılarak 4060’a gönderilmelidir. Mesaj iletildikten sonra, UYAP sms bilgi sistemi tarafından 2016/498 sayılı dosyada 26.09.2016 09:30:00 tarihine duruşma günü verilmiştir şeklinde bir cevap gelecektir. Dosya numarası ile dava sorgulama bu şekilde, hızlı ve güvenli olarak gerçekleşmektedir.